…καθώς ο δρόμος μας οδηγεί στην είσοδο του Βόλου στην πανέμορφη και μοναδική παραλία με τα καφενεδάκια και τα γνωστά τσιπουράδικα, ο πρώτος που θα συναντήσουμε χειμερινός κινηματογράφος αν και νέος στη λίστα, ιδρύθηκε το 1962 είναι το ΑΤΤΙΚ όπου εδώ πλέον παντρεύουμε την ομορφιά με την τέχνη και την τεχνολογία. Μιλάμε για το στολίδι της παραλίας με προδιαγραφές θεάτρου, άνετα και πολλά καθίσματα κ.λ.π. Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στην παραλία βρίσκουμε άλλον ένα χειμερινό τον ΚΡΟΝΟ, επίσης παλιό κινηματογράφο με τα αρώματα στα διαλείμματα, και την γνωστή γαλαρία με 2 δραχμές εισιτήριο τότε, ενώ η επόμενη στάση μας είναι σ΄ έναν ιστορικό από το 1928 και μέχρι σήμερα χειμερινό κινηματογράφο το ΑΧΙΛΛΕΙΟ που από το 1998 άλλαξε τη δομή του με την νέα τεχνολογία, φτιάχνοντας δύο αίθουσες και μια καφετέρια . Η βόλτα μας συνεχίζετε και τα επόμενα σινεμά προβάλουν γοητευτικά στα μάτια μας, ΤΙΤΑΝΙΑ & REX ένα δίδυμο κινηματογραφικό κατασκεύασμα με προπολεμική ιστορία. Περνούμε στην άλλη πλευρά της παραλίας και εδώ θα βρούμε τον δεύτερο κινηματογράφο που λειτουργεί από το 1930, θερινός και διατηρητέος, κομψός & αγέρωχος, στο καλύτερο σημείο της πόλης. Ο λόγος για την ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ, ένας κινηματογράφος φορτωμένος με ιστορία, μέχρι και σήμερα που λειτουργεί με όλες τις παραμέτρους της τεχνολογίας ήχου και εικόνας. Παραπλεύρως και σε ισοσκελή θέση η ΘΕΤΙΣ, ο ΟΡΦΕΑΣ, τα ΚΥΜΑΤΑ και λίγα τετράγωνα πιο κάτω το LIDO. Ανηφορίζοντας την κεντρική οδό του Βόλου την Ελευθερίου Βανιζέλου, εντυπωσιαζόμαστε με την τοποθέτηση των υπολοίπων κινηματογράφων, ο ένας πλάι στον άλλον ΕΣΠΕΡΟΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ, ΦΡΥΝΗ, ΔΙΑΝΑ, ΑΪΝΤΑ, ΙΩΛΚΟΣ, ΝΕΡΑΪΔΑ και” ο τελευταίος των μοϊκανών” το cine ΑΛΗΔΡΟΜΗΤΗ. Στην επόμενη στροφή στα ανατολικά του Βόλου βρίσκουμε άλλους τρεις , τα ΟΛΥΜΠΙΑ,το ΑΚΡΟΠΟΛ, την ΟΑΣΙΣ και με αυτούς τους κινηματογράφους καταλήγουμε στον αριθμό των 33 αιθουσών , την χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’60.Ήταν μια ευχάριστη βόλτα στον παλιό Βόλο τότε που μοναδική διασκέδαση ήταν μόνο ο κινηματογράφος. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι…..

1928

Ήταν καλοκαίρι του 1930, κάπου στο κέντρο της πόλης και κοντά στην γραφική παραλία, ιδρύεται ο πρώτος θερινός κινηματογράφος του Βόλου. Ήταν ο δεύτερος μετά το ξεκίνημα του τότε Αχίλλειον από το 1928, δίπλα στη μάντρα του Φάνη.

1930-1955

Οι προβολές συνεχίζονταν με μεγάλη επιτυχία, καθημερινά ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος ειδικά στη βραδινή προβολή. Σε πολύ μικρό διάστημα άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι άλλοι κινηματογράφοι, ήταν βλέπετε της μόδας εκείνη την εποχή. Δίπλα από την ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ απέναντι και λίγο πιο κάτω στην παραλία έκαναν την εμφάνιση τους το κινηματοθέατρο «ΘΕΤΙΣ», τα «ΚΥΜΑΤΑ», ο «ΟΡΦΕΑΣ» και το «REX». Στις αρχές της 10ετιας του '60 ο Βόλος είχε 38 Κινηματογράφους. Κατά τη διάρκεια του πόλεμου του 1940 και κατά τον σεισμό του 1955 το μέγαρο Σαραφόπουλου υπέστη μεγάλες ζημιές, αργότερα ο χώρος ξανακτίστηκε χάνοντας όμως μέρος από την αρχική του μορφή, συνέχισε δε να υφίσταται ως θερινός κινηματογράφος μέχρι και σήμερα.

1980-1990

Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, ονόματα του θεάτρου που γράψανε τη δική τους ιστορία. Όπως η Άννα & Μαρία Καλουτά, Σπεράντζα Βρανά ,η Ρένα Ντορ, ο Πέτρος Κυριακός, ο Γιώργος Οικονομίδης και άλλοι πολύ. Γνώρισε μεγάλες δόξες την περίοδο που ήκμαζε ο Ελληνικός κινηματογράφος με τις μεγάλες παραγωγές με συντελεστές και μεγάλα ονόματα ηθοποιών και σκηνοθετών που κατέγραψαν ανεξίτηλα στη μεγάλη γοητευτική οθόνη του κινηματογράφου.

1994

Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ άντεξε στη λαίλαπα της τηλεόρασης και του video ενώ όλοι οι άλλοι κινηματογράφοι παραδόθηκαν άνευ όρων στην ανέγερση πολυκατοικιών και market τροφίμων . Το 1994 με εισήγηση του Δήμου Βόλου, της Νομαρχίας Μαγνησίας και της 5ης Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων με επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού η Εξωραϊστική κρίθηκε ομόφωνα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ως σημείο αναφοράς της πόλης.

2000-σήμερα

Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ πρόβαλε και συνεχίζει να προβάλει ταινίες ,παράλληλα με τις άλλες μεγάλες πόλεις, πάντα επιλεγμένες και ποιοτικές. Από την οθόνη της πέρασαν γενιές αστέρων, από τα καθίσματα της εκατομμύρια θεατές, ο χρόνος περνώντας δίπλα της άφησε μια μοναδική ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας. Σήμερα πάνω από 80 χρόνια μετά, η «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ» συνεχίζει να σας προσφέρει Μοναδικές Νύχτες Σινεμά.